Blitz! – Rian Visser

Blitz wijst naar de bol.
‘Is dat jouw huis?’ vraagt hij.
‘Ja, dat is mijn bol,’ zegt Tjilp.
‘Ik vloog ver weg.
Mijn bol werd heel klein.
Opeens was ik de weg kwijt.’

Toen ik jaren geleden voor het eerst als Schoolschrijver in het halfjaartraject een groep 3/4 kreeg op een school voor speciaal basisonderwijs, wist ik meteen dat ik Blitz wilde gebruiken tijdens de lessen creatief schrijven.

Blitz! is een heel toegankelijk en leuk boek over een groen ruimtemannetje dat woont op bol Nul. Aanvankelijk woont hij alleen, maar krijgt gezelschap van Tjilp, een vogeltje.

Er zijn al veel vervolgdelen van Blitz, wat natuurlijk stimulerend is voor jonge fans. Ik vind de boeken ideaal om in de groepen 3 tot en met 5 te gebruiken. Ze spreken veel leerlingen, met name jongens, aan en nodigen uit om te fantaseren over een eigen bol met een door de leerlingen verzonnen naam en wezentje. Vooral niet-lezers genieten erg van de serie, een musthave voor in de klas.

De tekst is gedrukt in een voor dyslecten geschikt lettertype. Lars Deltrap maakte de leuke illustraties.

AVI E3-M4
ISBN: 9789025753474, Uitgeverij Gottmer

Loading