Supergroen – Thijs Goverde

‘Ik wil een bos,’ zei ik tegen mijn ouders.
‘Als jij naar een bos wilt,’ zeiden mijn ouder, ‘dan ga je toch lekker naar een bos? Kun je best zelf. Je bent veertig.’
‘Jullie verstonden me verkeerd,’ ze ik. ‘Ik wil niet náár een bos. Ik wil een eigen bos, voor mezelf.’
‘Een eigen bos?’ vroegen ze. ‘Wat moet jij nou met een bos?’
Hutten bouwen, dacht ik. Fikkie stoken. Maar dat zei ik natuurlijk niet hardop.

In Supergroen, Helden en schurken van het voedselbos vertelt Thijs Goverde over zijn belevenis rond de aanleg en het onderhoud van zijn eigen voedselbos. In 26 hoofdstukken leer je alles over de brandnetel, het duizendblad, de boterbloem (die giftige woekerende rotzak), Nieuw-Zeelands vlas en nog veel meer.

Je leert niet alleen van alles over stikstof in de bodem, de kenmerken van bepaalde bomen of de geneeskrachtige werking van bepaalde bladeren, je hebt ook nog een leuke tijd tijdens het lezen! Ik moest erg lachen toen ik over een bepaald schimmel las.

‘De Phytophthora heeft trouwens, als je het mij vraagt, belachelijk veel H’s in zijn naam. De aansteller. Ik bedoel: een naam met één H erin (Thijs bijvoorbeeld) is natuurlijk prachtig en sjiek. Twee is al behoorlijk overdreven, maar drie? Dan deug je niet, hoor. Dan ben je een onbetrouwbare rotzak. En dat ís de Phytophthora. O, nou en of!’

Is het een informatief boek? Ja. Er staan leuke wetenswaardigheden in. Door de toon van de schrijver die je overal doorheen hoort (Echt: een monsterlijke plant. Wát een gedrocht.) de humor en het enthousiasme waarmee Thijs over zijn bos schrijft, leest het echter als een verhalenbundel. Het is een heerlijk boek voor kinderen uit de bovenbouw van de basisschool, maar zeker ook voor volwassenen. Ik heb enorm genoten en neig er bijna naar ook een stukje grond kopen voor een bos.

Saskia Heijmans maakte de cover en de illustraties. Ook daarin zie je de combinatie informatie en humor terug!

ISBN: 9789021682983, Uitgeverij Ploegsma

Loading