Alle wensen van de Wereld – Rian Visser

Gedichten in een bundel lees je niet als een boek. Je hoeft niet bij hoofdstuk 1 te beginnen. Je kunt gewoon ergens binnenvallen en zomaar precies de juiste woorden lezen die beschrijven wat je voelt, ervaart, en die je meevoeren naar een andere plek, je blik veranderen, of waarmee je weer verder kunt. Die je op zijn minst aan het denken zetten. Zulke gedichten vind je in de bundel Alle wensen van de wereld.

De bundel is bekroond, en geprezen om het samenspel van woord en beeld.

Ik wil iets vertellen over hoe ik hem inzet in mijn poëzielessen met kinderen. Zoals het mooie gedicht ‘Als ik mezelf niet ben’. Vanuit een gespreksronde over ‘jezelf zijn’, ‘je verplaatsen in iemand anders’ roept het vragen op als: ‘als ik anders zou heten, zou ik dan nog dezelfde zijn?’ Met hun antwoorden maken de kinderen hun eigen ‘als ik mezelf niet ben’ gedicht. Een ander ‘omoverdoortepraten-gedicht’ is Heimwee, vol vragen over spullen. De mooiste vraag: Zou een typemachine nog hopen op een nieuw gedicht? Ik hoop altijd op een nieuw gedicht dat mij naar ‘overal’ meeneemt zoals Rian Visser beschrijft in het gelijknamige gedicht Werelden, een van mijn favorieten.

Illustrator Janneke Ipenburg

ISBN 9789025 8822 59, uitgeverij Leopold, 2021

Loading