Ik heb mijn huiswerk niet gemaakt, want… – Davide Cali & Benjamin Chaud

Nagenoeg wekelijks kom ik via de Schoolschrijver op scholen, om te praten over taal en boeken en verhalen. Aan het einde van een bijeenkomst geef ik leerlingen altijd huiswerk op voor de volgende keer. Het resultaat is soms interessant, maar ik verheug me het meest op de smoezen waarom kinderen hun huiswerk niet hebben gemaakt. Ik daag ze daartoe expliciet uit. Hoe geestiger de smoes, hoe vreemder, hoe liever ik het zou willen geloven, hoe beter. Openstaande bruggen zijn saai, verslapen is geen reden. Nee, ontvoerd worden door aliens, door de wc zakken en daarna achtervolgd worden door krokodillen die in het riool leven, dat soort verhalen wil ik horen.

Volstrekt uniek, vond ik mijn aanpak. Goed bedacht, fijn uitgewerkt, creatief ten top. En nu blijkt er al in 2014 een boek uitgegeven te zijn met de titel I didn’t do my homework, because …, geschreven door Davide Cali en getekend door Benjamin Chaud. En nu (sinds maart 2023) is er een Nederlandse uitgeverij van het boek: Ik heb mijn huiswerk niet gemaakt, want…

Prachtig is het. Elfjes hebben de potloden verstopt. Een robot heeft het huis verwoest. Het soort smoezen waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Met grootse, uitbundige, fijn gedetailleerde tekeningen die echt iets toevoegen aan de eenvoudige teksten.
Een topboek, om zo te lezen, om samen te bekijken, en om kinderen te stimuleren betere smoezen te verzinnen.
Misschien niet geschikt voor hen die om principiële redenen tegen liegen zijn, maar wel voor hen die de kunst van het verzinnen willen stimuleren.

Een ander boek van dezelfde makers, Wat me nu toch gebeurde op weg naar school … is waarschijnlijk alleen nog via bibliotheken of tweedehandswinkels te krijgen, maar is ook geweldig (en van hetzelfde laken een pak).

ISBN 9789048868292, Uitgeverij Moon

Loading