Het vuurhuisje – Keir Graff

Alles aan dit boek is fantastisch: de personages, onderwerpen en sfeer. Het is origineel, grappig en eigentijds. Waarom kende ik nog niets van deze auteur? In de openbare bibliotheek viel het boek me op omdat het nieuw was (verschenen in 2020). Ik vond het wel een saaie titel en de cover nogal braaf. Nadat ik echter de flaptekst las, raakte ik geïnteresseerd. Over armoede, rijkaards en bosbrand. Wat was dit voor verhaal?

Ik hees mezelf op het hek en wilde net aan de andere kant naar beneden klimmen toen ik in het veld dat ik net had overgestoken de kabouter aan zag komen ploeteren.
‘Dagmar!’ jammerde de kabouter. ‘Wacht op mij!
[…]
De kabouter had een dikke snotkorst op de bovenlip. Hij bleef stilstaan en staarde naar het bord. ‘Daar mag je niet in,’ zei hij, toen hij eindelijk klaar was met lezen.
De kabouter, beter bekend als mijn halfbroertje van vijf, Santi, is precies zo iemand voor wie dat bord bestemd was.

De 12-jarige Dagmar leeft met haar vader, stiefmoeder en halfbroertje in een tiny house in de bossen. Ze zijn op de vlucht voor schuldeisers. In het bos staat ook een gigantisch, excentriek gebouw van een multimiljonair. Dagmar raakt bevriend met de zoon, een verwend kind met een eigen bodyguard. Het verschil kan niet groter zijn. Wanneer er een bosbrand is, moeten ze allemaal aan de allesvernietigende vlammen zien te ontsnappen. Dan blijkt maar eens te meer dat de grootte van je huis niet uitmaakt, maar dat het er juist om gaat met wie je erin woont.

ISBN 9789000375721, Van Holkema & Warendorf

Loading